Όταν η καρδιά προδίδει τον αθλητή
Oκτώ είναι οι «κρυφές» παθήσεις της καρδιάς, οι οποίες ευθύνονται για τον αιφνίδιο θάνατο των περισσοτέρων εφήβων και αθλητών. Πρόκειται για γενετικές παθήσεις οι οποίες αν δεν εντοπιστούν εγκαίρως μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή σε νέους αθλητές. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα δεν γίνονται αντιληπτά. Την τελευταία τριετία, κατά 30% αυξήθηκαν οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα στους αγωνιστικούς χώρους. Υπολογίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου ως
και σήμερα, πέντε αθλητές στην Ελλάδα προδόθηκαν από την καρδιά τους.
Τα γενετικά καρδιολογικά νοσήματα εκδηλώνονται σταδιακά, αναφέρει ο καρδιολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Α.Αναστασάκης. «Υπάρχουν ενδείξεις, αλλά ορισμένες φορές πρέπει ο πάσχων να επισκεφθεί ειδικό κέντρο» αναφέρει. Οταν οι αθλητές κάνουν καρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως και τρίπλεξ- προσθέτει- είναι «καλυμμένοι» σε ό,τι αφορά τις παθήσεις της καρδιάς. Σε εξετάσεις πρέπει επίσης να υποβάλλονται συχνά όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό κληρονομικού καρδιαγγειακού νοσήματος, οικογενειακό ιστορικό νεανικού αιφνίδιου θανάτου και ιστορικό συγκοπτικών επεισοδίων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων (ΑΘΛΕΤΙΑ) κ. Ξεν. Ρούσση , η αύξηση του αριθμού των αιφνίδιων θανάτων οφείλεται στο γεγονός ότι χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι γυμνάζονται εντατικά. «Επίσης, το επίπεδο της αθλητικής δραστηριότητας σε επαγγελματικό επίπεδο έχει ανέβει πάρα πολύ» σημειώνει, τονίζοντας ότι ορισμένοι αθλητές δεν γνωρίζουν αν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, διότι δεν υποβάλλονται συχνά στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
Οι ειδικοί επιστήμονες καλούν τους γονείς να υποβληθούν τα παιδιά τους στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις προτού εγγραφούν σε αθλητική ομάδα, σε γυμναστήριο ή σε κολυμβητήριο. Επίσης, πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στον γιατρό, αν τα παιδιά τους παραπονεθούν για πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ότι η καρδιά τους χτυπάει «άτακτα» ή πολύ γρήγορα όταν δραστηριοποιούνται.
Πεθαίνοντας στο κωπηλατοδρόμιο
Σοκ στην ελληνική κωπηλασία προκάλεσε ο αιφνίδιος θάνατος, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, του αθλητή του ΝΑΟ Κέρκυρας Διονύση Νικολούζου κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά. Ο Νικολούζος, που επρόκειτο να αγωνιστεί την Κυριακή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (αναβλήθηκε με απόφαση της ομοσπονδίας κωπηλασίας - ΕΚΟΦΝΣ), αισθάνθηκε δυσφορία και κατέρρευσε μέσα στη βάρκα του. Στο ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο δεν υπάρχει απινιδωτής και ο άτυχος κωπηλάτης μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Αν και η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο θάνατός του προήλθε από ανακοπή καρδιάς, τα αποτελέσματα της νεκροψίας θα ανακοινωθούν σε δύο μήνες, καθώς θα γίνουν και τοξικολογικές εξετάσεις. Σύμφωνα με την ΕΚΟΦΝΣ, ο Νικολούζος είχε περάσει από ιατρικές εξετάσεις και είχε ανανεωθεί, με σφραγίδα ιατρού, το δελτίο του. Ο Νικολούζος υπήρξε στο παρελθόν μέλος της εθνικής ομάδας.
ΒΗΜΑ
sourta-ferta
Post a Comment