Header Ads

ad

Η Κολύμβηση βελτιώνει τις σχολικές επιδόσεις

Ετοιμάζοντας τη λίστα με τα απαραίτητα σχολικά είδη για το πρώτο κουδούνι, το κολύμπι θα πρέπει να συμπεριληφθεί επίσης στην καλή ρουτίνα επιστροφής στο σχολείο.
Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες είναι πιο πιθανόν να πετύχουν υψηλότερες σχολικές επιδόσεις.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά κατά τη διάρκεια του μαθήματος κολύμβησης βρίσκονται εκτός τάξης αλλά εξακολουθούν να είναι σε περιβάλλον μάθησης το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να γευτούν από νωρίς την επιτυχία.
Η αίσθηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης που βιώνουν οι κολυμβητές, τους κινητοποιεί να βελτιώνονται και στα μαθήματα του σχολείου. Επίσης, η κολύμβηση προετοιμάζει καλύτερα τα παιδιά για δεξιότητες όπως : ανάγνωση, γραφή και ομιλία.
Αυτό συμβαίνει διότι οι κολυμβητές είναι σε θέση να χρησιμοποιούν αμφίπλευρα τα μέρη του σώματός τους, γεγονός που οδηγεί στην επικοινωνία και το μοίρασμα πληροφοριών μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου (ομιλία). Ιδιαίτερα η ύπτια επίπλευση εκτός από μέσο διάσωσης , μπορεί να ενισχύσει και την δεξιότητα κατεύθυνσης του παιδιού στο χώρο που είναι πολύ σημαντική για τα Μαθηματικά.
Γενικότερα, η εκμάθηση των στυλ κολύμβησης βελτιώνει το συντονισμό ματιού -χεριού και την οπτική τους αντίληψη που είναι υπεύθυνες για την ανάγνωση και τη γραφή. Καλές βουτιές λοιπόν!

Αγγελική Εξάρχου
Παιδαγωγός-Προπονήτρια Κολύμβησης


*******************************************************************************