Header Ads

ad

Οι αρχές του αθλητισμού

Όσοι ασχολούνται σοβαρά με τον αθλητισμό, όταν θέλουν να τονίσουν την χρησιμότητά του για την κοινωνία και το κοινωνικό σύνολο, επικαλούνται συχνά τις αξίες και αρχές που διέπουν την ουσία του αθλητισμού.
Αυτό δεν είναι μια θεωρητική προσέγγιση αλλά έχει εφαρμογή στην πράξη, νοουμένου ότι ο αθλητισμός λειτουργεί σωστά. Αυτές, μάλιστα, οι αρχές δεν καλύπτουν μόνο το άτομο, αλλά επεκτείνονται σε όλους τους τομείς της ζωής και καθορίζουν την έννοια του αθλητισμού.

Αυτές οι 18 αρχές διαχωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, οι οποίες, μπορεί, εάν βιωθούν (γεγονός που επιτυγχάνεται με την ενεργό συμμετοχή), να αποτελέσουν και ουσιαστικό παράγοντα καλυτέρευσης της κοινωνίας. Ίσως, μάλιστα, ο αθλητισμός να είναι ο μοναδικός τομέας στον οποίο οι αρχές αποβαίνουν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Οι αρχές διαχωρίζονται σε ΑΤΟΜΙΚΕΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟIΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ.

Οι ατομικές αρχές αναλύονται στην αρμονική ανάπτυξη σώματος και πνεύματος, στον αυτοσεβασμό, στη συμμετοχή, στην εθελοντική προσπάθεια, στην αυτοεκτίμηση, στην επιμονή, στην προσπάθεια για το καλύτερο, στην αναζήτηση της αριστείας, στην υγεία-ευεξία και την αυτοπραγμάτωση.

Σαν κοινωνικές, αναφέρονται η φιλία, η ισότητα, ο σεβασμός των άλλων, η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η αδελφοσύνη, το FAIR PLA Υ, η Ισότητα των ευκαιριών, η Συντροφικότητα, η Δεοντολογία και ο Αμοιβαίος Σεβασμός.

Η τρίτη κατηγορία αφορά στις πολιτιστικές αρχές και περιλαμβάνει το σεβασμό των πολιτιστικών αξιών, τις διαπολιτιστικές σχέσεις και ανταλλαγές μεταξύ ατόμων, χωρών και ηπείρων, την ισότιμη συμμετοχή όλων ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου, πολιτισμού ή οικονομικο-πολιτικής κατάστασης.

Η τέταρτη κατηγορία περιλαμβάνει τις οικουμενικές αρχές που αφορούν στη συνύπαρξη των λαών, το σεβασμό του περιβάλλοντος, τον Πατριωτισμό, το Διεθνισμό, τον Αλτρουισμό, την Ειρήνη και Δημοκρατία.

Συμπυκνώνοντας τις πιο πάνω αρχές, μπορούμε να ορίσουμε τον αθλητισμό ως τη θεωρία για την εύρυθμη καλλιέργεια των πνευματικών και ψυχοσωματικών αρετών του ατόμου για την αρμονική ανάπτυξη, διάπλαση και ισορροπία του χαρακτήρα, της θέλησης και του ήθους. 

Στόχος η εμπέδωση της ειρήνης και η καλύτερη ζωή.

του Ντίνου Μιχαηλίδη
Πηγή